Summer reads 2018

Deze zomervakantie heb ik ‘The Hate U Give’ van Angie Thomas, ‘Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum’ van Benjamin Alire Sáenz en ‘Everless, het meisje en de alchemist’ van Sara Holland gelezen. Ze zijn alle drie al een tijdje uit, dus misschien heb je ze al wel gelezen. Laat me dan weten wat je ervan vond. Ben je benieuwd wat ik er van vond of heb je ze nog niet gelezen? Lees dan verder. Het zullen geen standaard recensies zijn, want daar ben ik helemaal niet goed in en bovendien vind ik dat niet erg leuk om te doen. Wat ik wel kan is mijn enthousiasme over bepaalde boeken overbrengen en boeken in het zonlicht zetten voor extra aandacht, mits ze dat verdienen! Lees je mee? 

Ik moet je eerlijk bekennen de afgelopen jaren heb ik echt ontzettend weinig boeken gelezen. Met steeds minder boeken in 2016, tot maar 1 boek in 2017. Nu begin ik eindelijk langzaamaan weer met lezen en dat voelt geweldig. Toen ik kleiner was werd ik naar bed gestuurd om daar nog wat stiekeme uurtjes te lezen, maar dat is moeilijk als je op kamers woont. Nu moet ik echt tijd vrij maken om te lezen. Gelukkig lukt dat weer, want ik had deze pareltjes niet willen missen.

‘The Hate U Give’ van Angie Thomas ★★★★★

Dit boek heb ik gekregen van uitgeverij Moon om over te schrijven.

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

DIT BOEK. Mijn liefde voor Starr is groot, ze is heel menselijk neergezet en ik vind haar echt een geweldig personage. Ook vind ik haar familie hele mooie mensen. Ze voelden heel realistisch en echt. Racisme en discriminatie zal denk ik nooit verdwijnen jammer genoeg. Het is een krachtig boek en ik vind zeker dat iedereen het zou moeten lezen om er een eigen idee over te vormen. Wat ik wel vind meespelen is dat het voor mij een behoorlijk Amerikaanse kwestie is. Ik heb niet veel kennis over Amerika behalve van wat nieuwsberichten, maar ik geloof dat racisme en discriminatie daar een veel grotere rol spelen dan bijvoorbeeld in Nederland. Niet dat er in Nederland niet gediscrimineerd wordt, maar toch. Ook vond ik het jammer dat in dit boek de scheiding tussen bepaalde groepen juist versterkt werd. De donkere mensen worden alleen maar verkeerd begrepen, krijgen geen kansen en de witte politieagenten schieten te snel. Kijk ik ben zelf geen Amerikaan, dus vandaar dat ik niet vind dat ik mag oordelen. Maar zelf zou ik liever lezen dat er in het boek ook witte mensen werden geportretteerd als goed en dat de politieagent spijt gehad zou hebben en inderdaad bang was. Maar ik weet dat er gevallen zijn in Amerika waarin mensen inderdaad geen spijt betoonden. Toen ik klaar was met lezen vond ik het jammer dat ik het boek uit had en ik miste Starr en haar familie en vrienden al meteen. Gelukkig komt er in februari 2019 een film gebaseerd op het boek uit en ik kan niet wachten om die te bekijken!

‘Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum’ van Benjamin Alire Sáenz ★★★★★

Dit boek heb ik zelf gekocht.

‘Ik durf te wedden dat je soms in iemands hand alle geheimen van het universum kunt vinden.’
Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

Een ander soort boek dan het vorige, maar heel bijzonder. Ik wist (hoopte) toen ik het las dat ik op het einde zou begrijpen hoe mooi ik het vond en dat was gelukkig het geval. De flaptekst geeft weinig informatie. Door verschillende Instagram posts van Blossom Books wist ik dat het boek te maken had met LGBTQ+, dus dat was geen verrassing meer. Toch wist ik niet wat ik kon verwachten van het verhaal en dat leest soms wat moeilijker. Ook had ik verwacht dat Aristoteles en Dante elkaar pas zouden vinden halverwege het boek, maar dat gebeurde verrassend snel. Het boek las voor mij in het begin was sloom en er gebeurde weinig spannends. Ergens halverwege kwam er voor mij meer vaart in en wilde ik doorlezen en doorlezen. Het voorwoord van uitgever Myrthe Spiteri snap je pas als je het uit hebt. Zij omschrijft zo ontzettend goed hoe het boek voelt. Al met al een boek dat mij bij blijft. Ik miste ook Ari en Dante en hun families nadat ik het boek uit had. ‘Waarom hecht ik me toch zo snel aan personages haha.’ Ik dacht dat het boek een stand-alone was en misschien was dat ook het eerste idee, dat weet ik eigenlijk niet. Ik vond het boek als stand-alone erg satisfying, maar Benjamin is bezig met het schrijven van een vervolg en ik kan stiekem toch niet wachten om dat te lezen, want meer Ari en meer Dante.

‘Everless, het meisje en de alchemist’ van Sara Holland ★★★★★

Dit boek heb ik zelf gekocht.

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft…
De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen.
Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar – en verleiding – met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Dit is het eerste boek dat Lotte Dijkstra zelfstandig heeft uitgegeven voor Blossom Books en ik ben super tevreden. Ik vond Everless echt een leuk boek. Het paste voor mij erg goed bij de edelsteen-trilogie, the Grisha en Shatter me series. Erg Blossom Books dus. Het verhaal vond ik makkelijk weglezen met hier en daar wat lastigere stukjes waar je echt over na moest denken. De setting is heel gaaf en het idee dat je met je met tijd uit je bloed kon betalen vond ik bijzonder. Sara zet dat heel realistisch neer. Ik had een aantal plottwists wel zien aankomen, maar niet allemaal. En Jules is echt een leuk personage. ‘Kijk daar ga ik weer, gehecht aan boekpersonages dus’. Ik kijk heel erg uit naar het vervolg!

 

Deze drie boeken krijgen allemaal 5-sterren van mij. Ik vond ze namelijk geweldig. Ik vind bijna alle boeken die ik lees leuk en vind niet snel een boek tegenvallen oeps. Uitzonderingen daargelaten. Ook merk je misschien dat ik me snel hecht aan personages en snel lijdt aan book-hangovers. Dan zit ik weer eens voor me uit te staren nadat ik een boek uit heb. Zo van ‘en wat nu?’. Herkenbaar? Laat me hieronder weten of je ook aan book-hangovers lijdt, wat jij van de boeken vond of dat je ze nog gaat lezen.

Liefs Milou

You may also like

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 3 =